Galerija Stuarts, Novi Sad
ponedeljak, 01 jul 2019 05:47

Marian Williams - Kolažirani (id)entiteti

Najnovija serija radova Marijan Vilijams (Marian Williams) je naslovljena Cut the Scrap (iseci parčić). Iz naslova se, sa jedne strane, vidi da je u pitanju svojevrsno recikliranje materijala, to jest da je u pitanju izložba kolaža. 'Parčić' koji Vilijams secka i kombinuje sa drugim 'parčićima' ostatak je neke slike, nekog već grafički obrađnog prikaza, neke stare fotografije ili bilo kakvog drugog štampanog materijala. Kombinujući ove 'parčiće', Vilijams stvara nove kompozicije i prikaze na kojima dominiraju figure i pop-artistički portreti. Oni su, prema već dostupnim 'parčićima' slika iz najrazličitijih časopisa, oblikovani kroz retoriku modne i kozmetičke industrije, kroz prikaze turističkih atrakcija ili kroz prodajne kataloge različith proizvoda. Vilijams u figure žena ubacuje fotografije enterijera, porcelana, ružičastih i žutih površina, glamuroznih naočari.

Već se iz ovog niza vidi da je u pitanju kombinacija, može se reći postfordistička, koja omogućava kreiranje najrazličitijih identiteta primenom kombinatorike. Jedan prikazani ženski identitet čini kombinacija jednodelnog retro kupaćeg kostima, visokih potpetica i cveća, drugi identitet čini reminiscencija na neku klasičnu glumicu poput Odri Hepbern (Audrey Hepburn), ljuljaška, katolička ikona i scena iz cirkusa. Kombinovanjem ovih prepoznatljivih 'parčića' Vilijams stvara vizuelne narative koji svedoče o novostvorenim identitetima i stilovima života koje predstavljaju.

Pored toga, iz naslova se, sa druge strane, vidi još nešto. Upotrebljavanjem infinitiva u naslovu izložbe (iseci), umentica poziva gledaoce da i oni počnu da seckaju vizuelnu realnost oko sebe i prave kolaže. Poziva ih da kreiraju svoj identitet na taj način jer realnost koja nas okružuje i jeste jedan veliki fluidni kolaž slika iz različitih industrija i marketinga.

Zbog toga je njena poruka da ne dopustimo da nas oblikuju treća lica iz različitih industrija i kroz različite reklame, već da uzmemo stvar u svoje ruke i da krenemo da seckamo sve oko sebe i aranžiramo sve kako nama najviše odgovara. Kroz taj postupak se uviđa i da 'parčići' koji naizgled nemaju nikakvu vrednost i treba ih baciti, mogu takođe dobiti novu vrednost kada se uklope u novu kompoziciju i sagledaju iz drugog ugla. Iz tog razloga 'parčiće' ne treba shvatiti samo kao šarene papiriće u kolažima, nego kao sve u našem životu za šta mislimo da gubi vrednost i svrhu i spremni smo da odbacimo.

Sonja Jankov